Što je senzorna integracija?

Priču o senzornoj integraciji započinjemo pričom o osjetilima. Uglavnom nam je poznato pet osjetila, no postoji ih još, nama vrlo važnih, a to su propriocepcija i vestibularni sustav. Senzorna integracija počinje vrlo rano, još u majčinoj utrobi te se nastavlja razvijati i nakon rođenja.  Prvih sedam godina naziva se razdobljem senzomotoričkog razvoja i to je razlog zašto je rana intervencija bitna.

Senzorna integracija je primanje informacija iz naših osjetila, njihova interpretacija u središnjem živčanom sustavu i pripremanje odgovora. Time se utječe na sposobnost učenja i svrsishodnog ponašanja. Svaka osjetilna informacija se u mozgu organizira automatski, bez razmišljanja o njoj.

S druge strane, disfunkcija senzorne integracije pojavljuje se kada mozak i živčani sustav ne mogu odgovarajuće integrirati osjetilne informacije. U tom se slučaju informacije tumače na pogrešan način, zbog čega dolazi do različitih smetnji – nespretnost, slabiji mišićni tonus, pojačana ili smanjena osjetljivost na neki osjet, zaostajanje u govoru, izbjegavanje izvršavanja zadatka, hiperaktivnost, poteškoće s pozornošću, ponašanjem, učenjem…

 

Terapijski tretman

Tretman senzorne integracije se provodi u  specijalizirano opremljenoj sobi gdje terapeut dijete kroz igru izlaže  podražajima u kojima je ono, tijekom procjene, pokazalo odstupanja senzorne integracije. Cilj je djetetu omogućiti optimalnu razinu pobuđenosti, stvoriti interakciju i stvarati pravilno senzoričko procesuiranje.

Terapija se provodi jednom tjedno i traje 45 minuta. Preporuka je nakon tri mjeseca učiniti kontrolnu procjenu i tada se, ovisno o individualnom napretku, određuju daljnji postupci.

 

Primjena

U program terapije senzorne integracije uključuju se djeca s disfunkcijom i teškoćama senzorne integracije, samoregulacije, poremećaja mišićnog tonusa, teškoćama u motoričkom razvoju, motoričkom planiranju, sa slabom organizacijom ponašanja, poremećajem percepcije,  poremećajem budnosti.

Terapije senzorne integracije provodi Anita Miočić-Stošić, mag. prim. educ., senzorni pedagog